Simptome intime neplăcute? Testează-te acasă!
Trichomonas Vaginalis sau tricomoniaza e unul dintre acele lucruri delicate despre care preferam sa nu vorbim; si ne spunem ca noua n-o sa ni se intample. Este o infectie intima des intalnita si pe care o putem contracta fara sa ne confruntam ulterior cu simptome suparatoare.
Aceasta afectiune genitala este intalnita indeosebi in randul femeilor active sexual; cu precadere la cele cu varsta intre 15 si 35 de ani, segmentul de varsta cel mai expus riscului de infectie. Explicatia e destul de simpla: Trichomonas vaginalis poate trai in interiorul uretrei feminine (dar si a celei masculine); si devine activ o data cu inceperea vietii sexuale.
Afectiunea i se “datoreaza” unui parazit, un microorganism care prefera un mediu umed; asa cum este vaginul si care rareori supravietuieste in afara organismului uman. Prin urmare, foarte rar se poate intampla sa iei acest parazit prin folosirea la comun a unui prosop, a lenjeriei sau prin utilizarea unor scaune de toaleta unde igiena lasa de dorit. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii mai putin atenta in privinta acestor lucruri.
De asemenea, viitoarele mamici trebuie sa stie ca se poate transmite de la mama la fat; in timpul nasterii. Un motiv in plus sa ne testam frecvent, mai ales atunci cand decidem ca e momentul sa devenim parinti.
Infectia se poate lua usor, in special daca nu folosim protectie; iar semnele intarzie de multe ori sa apara, astfel incat se poate intampla uneori sa treaca saptamani bune pana sa ne simtim deranjate. Perioada de incubatie a parazitului poate dura cateva zile (5-6) sau aproape o luna, timp in care il poti transmite fara sa stii partenerului tau de viata, barbatii nefiind feriti de aceasta afectiune.
La femei, Trichomonas se poate instala la nivelul vaginului, colului uterin, al uretrei sau al vezicii urinare; iar la barbati afecteaza, de obicei, uretra dar se poate raspandi si in zona prostatei si a aparatului genital.
Una din doua femei nu are simptome specifice acestei afectiuni intime. Atunci cand apare insa, disconfortul este mult mai accentuat inainte de menstruatie sau in timpul si dupa actul sexual. Cu siguranta nu iti doresti sa ajungi insa in acel punct. Primele simptome sau cele mai mici banuieli ar trebui sa fie de ajuns pentru a face un test.
Simptomele sunt in general destul de suparatoare; si se manifesta in prima saptamana de la infectare dar nu este exclus ca unele femei sa descopere semne specifice abia dupa 6 luni.
Astfel, primul semn care ar trebui sa ne atraga atentia il reprezinta aparitia unor secretii vaginale anormale, abundente, de culoare verde-cenusiu sau galbui. In plus, ne mai putem confrunta cu probleme delicate precum mirosul neplacut, nevoia de a urina des si dureri in timpul urinarii. Totodata, roseata, mancarimile sau un disconfort neobisnuit in timpul actului sexual pot fi alte semne ale unei infectii cu Trichomonas. Unele femei au mai acuzat dureri la nivelul inferior al abdomenului. Nu uita insa ca nu e obligatoriu sa ai toate aceste simptome, ba chiar te poti numara printre cele pe care Trichomonas nu le supara cu nimic.
In ce-i priveste pe barbati, ei sunt in mare parte “purtatori sanatosi” si in 90% din cazuri ei nu acuza simptome. Spre surprinderea lor, de obicei afla ca au contractat infectia abia atunci cand partenerele lor incep tratamentul; tratament pe care se vad nevoiti sa-l urmeze si ei.
Partenerul nostru poate totusi sa constate iritatii la varful penisului, secretii anormale; precum si usturime la urinare sau dupa ejaculare. E important sa fim atente daca ceva il deranjeaza sau, daca depistam infectia la noi, sa avem grija sa urmeze si el tratamentul adecvat. Sanatatea noastra intima depinde de noi si ne poate influenta inclusiv viata de cuplu.
In situatia in care nu avem simptome si nici macar nu banuim o infectie cu Trichomonas, riscam foarte mult expunerea la complicatii care apar cand afectiunea nu este tratata la timp.
Daca asteptam un bebe, e bine sa acordam o atentie sporita sanatatii noastre intime. Tricomoniaza ne poate afecta dezvoltarea normala a sarcinii si poate chiar sa provoace o nastere prematura.
In plus, un organism slabit de infectie este vulnerabil in fata altor afectiuni genitale sau ale tractului urinar. In consecinta, daca nu depistam la timp tricomoniaza si nu urmam tratamentul corespunzator, putem avea neplacuta surpriza sa descoperim ulterior o infectie a vezicii urinare sau a trompelor uterine.
Depistarea afectiunilor genitale era asociata pana acum cu disconfortul si jena de a merge la un cabinet de specialitate. Infectiile intime puteau fi diagnosticate doar in laborator, pe baza unor prelevari de secretii iar asta putea sa insemne zile de asteptare in neliniste si uneori teama ca cineva cunoscut ar putea afla si ne-ar putea judeca.
Sanatatea intima depinde numai de noi; iar acum, din fericire, e mult mai simplu, mai comod si mai discret, sa depistam infectiile intime; inclusiv Trichomonas Vaginalis. Putem face asta la noi acasa, fara a fi stanjenite de nimeni si nimic, folosind un test Veneris. Se face pe baza de urina, e usor de gasit in farmacii si are un pret accesibil. Si pentru ca e un test unisex, il poate folosi si sotul sau partenerul. Cu siguranta orice cuplu isi doreste o relatie armonioasa, in care sa adune cat mai multe experiente frumoase. De aceea, pentru linistea voastra, e bine sa va testati frecvent, amandoi.