Simptome intime neplăcute? Testează-te acasă!
Atunci cand vorbim despre bolile cu transmitere sexuala (BTS), speranta sa nu ne trezim cu o surpriza nu trebuie sa ia locul prezervativului. Faptul ca nu am avut parte de neplaceri pana acum, nu garanteaza ca asa va fi si de acum incolo. De asemenea, chiar daca avem un singur partener sexual, nu este o garantie ca nu vom avea surprize neplacute; cum ar fi BTS-urile (boli cu transmitere sexuala).
Exista o multime de recomandari si sfaturi utile cu privire la necesitatea de a avea o grija sporita in timpul, si mai ales inaintea, actelor sexuale. Noi am ales sa oferim cateva informatii de interes general despre BTS-uri; astfel incat sa nu ne mai aparam cu replici ca „Mie nu mi se poate intampla.”; cu atat mai mult cu cat exista foarte putine certitudini in general si cu si mai putine atunci cand vine vorba despre aventurile din viata de cuplu.
Singurul mod in care putem sti sigur este sa ne testam!
Prim contact, prim partener
Exista situatii in care, desi este un contact sexual cu un partener care are BTS-uri si totusi sa nu se foloseasca prezervativ; sa nu existe consecinte negative. In schimb, este o conjunctura cu totul si cu totul favorabila; nicidecum o dovada ca nu exista riscuri de contaminare a infectiilor cu transmitere sexuala.
BTS-urile actioneaza atat prin piele, cat si prin fluide; motiv pentru care folosirea prezervativului reduce sansele de a contacta astfel de infectii, insa nu exista garantii 100%. Cu atat mai mult e important de folosit prezervativul inca de la inceputul actului sexual.
Una dintre capcanele BTS-urilor este ca nu sunt intodeauna evidente. In cazul unor persoane prezinta simptome, in cazul altora nu; motiv pentru care realizarea de controale la intervale regulate devine obligatorie.
Una peste alta, BTS-urile se pot intampla oricui, insa ce e cu adevarat important de retinut este ca trebuie sa ne asumam o viata sexuala responsabila, in care protectia este o dovada de respect nu doar pentru cel sau cea de langa, ci si pentru noi insine.