Simptome intime neplăcute? Testează-te acasă!
Cele 9 luni de sarcina sunt pline de emotii frumoase, de griji, de temeri, de sperante si indoieli. Este o perioada solicitanta, fizic si emotional, in care dincolo de grija pentru noi insene, vom fi coplesite uneori de ingrijorari pentru bebelus.
Iata de ce este important sa facem tot ce ne sta in putinta pentru binele nostru si al copilului nostru inca din momentul in care decidem ca a venit timpul sa devenim mame. Unul dintre aceste lucruri este sa depistam si sa tratam la timp infectiile vaginale. Ca sa ne putem bucura apoi de o sarcina fara probleme si de un bebelus in forma maxima.
Afectiunile genitale nedepistate la timp pot afecta sarcina si sunt mai dificil de tratat atunci cand esti insarcinata. Astfel, unele tratamente nu pot fi aplicate pentru ca ar putea dauna celui mic, de aceea, pentru a nu influenta dezvoltarea sa normala; anumite medicamente nu sunt permise in cazul femeilor insarcinate, iar infectiile fie se trateaza greu; fie nu se pot trata complet pana la nastere. Iar cum un nou-nascut este firav si mai are inca nevoie de timp pentru a-si intari sistemul imunitar; o afectiune intima a mamei poate fi un adevarat pericol pentru cineva atat de mic si de fragil.
Riscurile unei infectii vaginale nedepistate la timp nu sunt deloc putine si nici de ignorat. Afectiunile netratate la timpul potrivit; in mod corespunzator, pot cauza complicatii dintre cele mai grave.
Infectia cu Trichomonas Vaginalis, de exemplu, reprezinta un pericol major pentru femeile insarcinate. Dezvoltarea normala a bebelusului poate fi destul de usor si serios afectata; iar riscul de a ne confrunta cu o nastere prematura este unul ridicat, daca avem de-a face cu o tricomoniaza.
De asemenea, daca esti o viitoare mamica si nu depistezi la timp o vaginita bacteriana; infectia cu Gardnerella Vaginalis te predispune la nastere prematura, la avort spontan sau la o infectie pelvina dupa nastere. Descoperita inca de la inceput, afectiunea se trateaza intr-un timp mai scurt si mult mai mai usor.
Nici candidoza nu este de neglijat. Necesita tratament antifungic, iar acesta isi face efectul mai rapid atunci cand este administrat in faza incipienta a infectiei. Nedepistata la timp, infectia cauzata de Candida Albicans se va agrava si poate avea repercusiuni inclusiv asupra bebelusului. Candidoza vaginala poate determina avort, nastere prematura, greutate mica la nastere sau hipoxie; concentratie scazuta a oxigenului in sange – adica probleme de respiratie ce ii pot pune viata in pericol.
Totodata, exista posibilitatea ca bebelusul sa ia infectia la nastere si sa dezvolte o candidoza orala. Desi aceasta se poate trata relativ usor, cu siguranta nu dorim sa-i provocam un disconfort in plus pe langa socul nasterii si efortul de a se adapta la noul mediu de viata.
In afara acestor afectiuni genitale, frecvent intalnite sunt si infectiile urinare. Femeile insarcinate sunt chiar mai vulnerabile in fata acestor infectii, intrucat schimbarile prin care trece organismul pentru a sustine sarcina fac uneori ca urinarea sa fie mai dificila. Asta inseamna ca bacteriile sunt eliminate mai greu, inmultirea lor si instalarea unei infectiii fiind deci favorizate. Iar daca infectia ajunge la rinichi, exista riscul de nastere prematura si nu sunt excluse nici alte complicatii care pot afecta nasterea sau imunitatea bebelusului.
Avand in vedere toate aceste riscuri, grija pentru sanatatea noastra intima trebuie sa fie cu atat mai mare in perioada sarcinii. Femeile insarcinate, din cauza schimbarilor hormonale de adaptare la sarcina, precum si din cauza imunitatii scazute, dezvolta mult mai usor infectiile vaginale.
Prin urmare, ca sa duci cu bine sarcina la termen, iar copilul tau sa primeasca nota 10 la nastere, nu uita ca analizele prenatale trebuie sa includa si testarea pentru cele mai raspandite infectii genitale. Foloseste testele Veneris si depisteaza la timp afectiunile intime. Si nu uita de Barza Amniotest, pentru depistarea scurgerilor de lichid amniotic. Ai grija de tine, ai grija de voi.