Simptome intime neplăcute? Testează-te acasă!
Ce stii despre o infectie intima? Ca afecteaza in prezent 1 din 4 tineri; iar foarte multi dintre ei nu s-au testat niciodata pentru depistarea unor astfel de afectiuni. Este o statistica ingrijoratoare; ce ar trebui sa dea de gandit oricarui tanar care si-a inceput viata sexuala si nu numai. Cei mai frumosi ani merita traiti din plin; dar si cu grija fata de sanatatea intima. Pentru ca trebuie sa fim sanatosi pentru a ne bucura; asa cum ne dorim de experiente inedite si pentru a construi amintiri despre care sa povestim cu placere.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca sexul neptrotejat nu este singura cauza a infectiilor genitale. Intr-adevar, inceperea vietii sexuale iti poate da peste cap flora vaginala; fapt care te face vulnerabila in fata infectiilor intime si, totodata, exista un risc major de a contracta o infectie cu transmitere sexuala daca nu folosesti prezervativul. De aceea, e important sa te protejezi dar nu e suficient.
De exemplu, e foarte important sa nu iti neglijezi igiena intima. Evita pe cat posibil gelurile lubrifiante si produsele cosmetice de calitate indoielnica destinate zonei intime. Compusii chimici pe care ii contin acestea pot afecta flora vaginala, favorizand astfel aparitia unor infectii intime. De evitat sunt si spalaturile vaginale prea dese si folosirea tampoanelor intravaginale sau a diafragmei si a altor dispozitivelor intrauterine.
Mai mult decat atat, trebuie sa stii ca, desi necesare si recomandate, prezervativele pot sa iti afecteze pH-ul vaginal. Cand pH-ului vaginal sufera modificari, flora microbiana se poate inmulti peste masura, ducand apoi la infectii vaginale; uneori fara ca macar sa le poti banui din cauza lipsei de simptome. Daca pH-ul vaginal nu este cuprins in limitele normale (3.8-4.5), acest lucru indica prezenta unei infectii precum candidoza sau vaginita bacteriana.
Din pacate pentru noi, flora vaginala este destul de sensibila si trebuie sa fim mereu atente; mai ales ca studiile au demonstrat ca pana la 78% dintre femei se vor lovi de problema unei flore vaginale dezechilibrate, cel putin o data in viata, fara simptome care sa le avertizeze.
Mai trebuie sa fii atenta si la folosirea toaletelor publice sau a celor cu igiena indoielnica. De asemenea, e bine sa nu folosesti prosoape la comun; sau lenjeria intima a prietenelor tale. Chiar daca se intampla destul de rar, exista totusi un risc de a contracta un parazit responsabil de tricomoniaza.
Cum traiesti, cat fumezi, cate nopti albe ai si cu ce te rasfeti cand deschizi frigiderul? Daca raspunsurile la aceste intrebari nu descriu un stil de viata echilibrat, ai motive serioase sa faci putina ordine in viata ta.
Stresul in combinatie cu o alimentatie nesanatoasa reprezinta reteta sigura pentru o imunitate scazuta. Iar pe fondul unei imunitati firave se pot dezvolta o infectie intima; precum cea cauzata de ciuperca Candida; prezenta deja in organism si incurajata chiar de noi sa se dezvolte in voie atunci cand traim haotic. Cum revenim pe calea cea buna? Nu sarim peste micul dejun, mancam fructe si legume cat mai des si nu abuzam de dulciuri, produse de panificatie si fast-food, oricat de gustoase si la indemana ar fi.
De asemenea, cand nu esti in forma si vrei sa scapi repede de un disconfort pentru a iesi cu gasca in oras; antibioticele sunt, de cele mai multe ori, o solutie sigura. Gandeste-te totusi ca, uneori, chiar si antibioticele pentru raceala pot sa dauneze organismului; afectand flora saprofita. Consecinta? Creste riscul de a dezvolta o infectie precum candidoza. Pe lista cu tratamente ce nu trebuie luate “dupa ureche” putem trece si anticonceptionalele sau alte medicamente pe baza de hormoni care pot cauza dezechilibre hormonale.
Acum ca am trecut in revista si celelalte moduri prin care poti deveni vulnerabila in fata unor infectii intime, revenim la sex. Da, ne place, e important intr-o relatie, vrem sa fie cat mai mult si cat mai des. Si pentru ca nu vrem sa intervina monotonia, incercam sa diversificam experientele de care avem parte alaturi de partener.
Nimic gresit pana aici, poate doar tabu pentru unele persoane. Ce trebuie sa stim, insa, este ca exista riscul de a ne infecta inclusiv in urma unei partide de sex oral sau dupa un sarut pasional cu o persoana care are candidoza bucala.
O infectie intima poate ajunge si astfel in organism, dezvoltandu-se apoi si agravandu-se poate chiar fara manifestarea unor simptome stanjenitoare. Un motiv in plus sa fim atente nu doar la igiena noastra, ci si la cea a partenerului si a starii sale de sanatate. In acelasi timp, e un reminder bun pentru a folosi prezervativul dar si pentru a ne testa atat la inceputul unei relatii noi, cat si pe parcurs.
Cum faci sa fii bine mereu? E simplu: pastreaza controlul asupra sanatatii tale intime, testeaza-te acasa. Testele Veneris au un pret accesibil si depisteaza rapid cele mai frecvente afectiuni intime. Discret, pentru ca le poti folosi in intimitatea caminului tau, oricand doresti.
Tine doar de tine. Tu decizi cum iti traiesti viata, cu cine si cum imparti cele mai intense emotii. Testeaza-te acasa, daca vrei sa fii in forma pentru orice provocare.