Simptome intime neplăcute? Testează-te acasă!
Intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii realizat in 2015 se arata ca, in Romania, peste jumatate dintre tinerii activi sexual nu folosesc metode de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Mai mult, 1 din 4 adolescenti se confrunta cu o BTS (boala cu transmitere sexuala); nestiind la cine sa apeleze pentru tratament, fie ca e vorba de un cabinet de planning familial sau un cunoscut, sau cum sa abordeze o astfel de problema intima.
Dincolo de statistici, eforturile pentru o educatie sexuala corecta a tinerilor de liceu se pierd in ite guvernamentale; si in proiecte de lege neimplinite, lovindu-se in acelasi timp de barierele invizibile (dar reale!) ale pudicitatii.
Majoritatea tinerilor de liceu se confrunta zilnic cu o multime de intrebari legate de sexualitate si boli; intrebari ce fie raman fara raspuns; fie primesc raspunsuri incorecte sau insuficient informate, ce pot face mai mult rau decat bine.
De unde poti, asadar, sa primesti informatii corecte?
Desi tentatia de a adresa o intrebare pe internet in speranta ca vei primi un raspuns corect este destul de mare; nu te astepta ca cei care iti raspund la aceste nelamuriri sa fie mai informati decat tine. Prin forumurile site-urilor pentru pentru tineri sau site-urilor de health and lifestyle se strecoara rareori pareri valide ale specialistilor in domeniu.
Cu toate acestea, sa te informezi pe internet despre sex nu este o atitudine gresita, atat timp cat selectezi cu grija sursele de informare.
Alege site-urile cu un aspect prietenos, care ofera surse multiple pentru informatiile pe care le prezinta; care iti ofera tips and tricks si explicatii intr-un limbaj accesibil.
Verifica cu atentie informatiile si citeste cat mai mult si din surse cat mai variate.
Indiferent ca vorbim despre mama, tata, o matusa cool sau o sora mai mare; nu-ti fie teama sa pornesti o discutie despre sex si sexualitate, atunci cand ai nevoie de raspunsuri la intrebari.
Daca in familie crezi ca nu vei gasi informatiile de care ai nevoie si nici intelegerea necesara, apeleaza un cabinet de planning familial.
Aici vei beneficia, in mod gratuit, de consiliere in vederea alegerii unei metode de contraceptie potrivite tie si stilului tau de viata, vei afla cum sa te protejezi de o sarcina nedorita si vei putea discuta cu specialist despre implicatiile inceperii vietii sexuale.
De asemenea, trebuie sa stii ca pentru a beneficia de un consult de specialitate in cadrul unui cabinet de planning familial, nu ai nevoie de trimitere de la medicul de familie. Tinerii peste 16 ani pot solicita consultatii si fara a fi insotiti de parinti, iar tinerii sub 16 ani pot merge la aceste cabinete pentru a afla informatiile de care sunt interesati cu privire la sex, sexualitate si metode contraceptive.
Nu-ti fie teama sa adresezi intrebarile care te macina. Personalul din cabinetele de acest gen este instruit sa-ti ofere informatii corecte.
In final, simte-te liber/a sa discuti despre sex si despre nelamuririle tale. Desi la varsta adolescentei acest subiect este unul greu, complicat, si cateodata de neinteles; trebuie sa fii mereu constient/a ca este necesar sa te protejezi atat pe tine, cat si partenerul tau. Nu lua o decizie pripita in privinta sexului; nu te lasa influentat/a de anturaj si incearca sa adopti o atitudine deschisa si proactiva cu privire la tot ce inseamna sex si sexualitate. Un tanar informat este un tanar puternic, responsabil; capabil sa porneasca intr-o aventura frumoasa fara a-si asuma riscuri inutile.