Simptome intime neplăcute? Testează-te acasă!
Infectii genitale – inca un subiect tabu. Toata lumea a auzit de ele si s-a confruntat cel putin o data in viata cu o astfel de infectie dar preventia si testarea frecventa nu fac parte inca din obisnuita.
Statisticile ingrijoratoare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii trebuie sa creasca gradul de constientizare cu privire la importanta preventiei si/sau testarii frecvente pentru infectii vaginale.
Infectii genitale – reprezinta principalul motiv pentru care femeile ajung la medicul ginecolog, invocand usturimi la urinare, mancarimi, miros neplacut, secretii anormale, arsura.
Cele mai frecvente afectiuni ale zonei genitale feminine (infectii genitale) sunt infectiile urinare, candidoza, vaginita bacteriana si tricomoniaza. Acestea pot fi dezvoltate de organism ca urmare a unei medicamentatii cu antibiotice; raceli puternice, parteneri sexuali multipli, dereglari hormonale sau pot fi luate si transmise prin contact sexual neprotejat.
Echilibrul pH-ului este o componenta fundamentala a sanatatii vaginale. Un vagin sanatos este usor acid, cu un pH, de obicei, in intervalul de la 3.8 la 4.5. Aciditatea vaginului ajuta la controlul bacteriilor si ofera o protectie naturala impotriva infectiilor bacteriene si micotice. Modificarile care afecteaza pH-ul acid duc la scaderea numarului de lactobacili vaginali si astfel la cresterea riscului de infectie vaginala. Rezultatul testului de pH vaginal care arata o valoare mai mare de 4.5 poate indica prezenta unei infectii vaginale.
Citeste mai mult > Veneris.ro – Despre infectiile vaginale
Vezi si testul Veneris pentru depistare infectii vaginale > Veneris.ro – Test pentru depistarea infectiilor vaginale
Infectia tractului urinar (ITU) este o infectie bacteriana care afecteaza vezica urinara, rinichii, ureterul sau uretra care alcatuiesc tractul urinar. In cele mai multe cazuri ITU sunt cauzate de bacteriile din intestinul gros ce patrund in uretra si ajung in tractul urinar, respectiv la vezica si rinichi. Infectiile tractului urinar sunt printre cele mai comune infectii bacteriene ale organismului. Oricine, la orice varsta poate avea o ITU, dar cele mai afectate sunt femeile datorita uretrei scurte care favorizeaza patrunderea bacteriilor, mai ales in timpul actului sexual. Daca este afectata uretra, cele mai frecvente simptome sunt: durerea sau arsuri in timpul urinarii, nevoia de a urina frecvent, urina tulbure si cu miros neplacut. In cazul in care este afectata partea superioara a tractului urinar (rinichii), pot aparea, pe langa cele mentionate, simptome de durere in partea de jos a spatelui, frisoane si febra, greata si varsaturi.
Citeste mai mult > Veneris.ro – Despre infectia urinara
Vezi si testul Veneris pentru depistarea infectiei urinare > Veneris.ro – Test de infectie urinara
Candida albicans este o ciuperca care traieste aproape peste tot, inclusiv in corpul uman. De obicei, sistemul imunitar tine sub control dezvoltarea excesiva a ciupercii. Infectia cu Candida albicans este cunoscuta si sub denumirea de candidoza, candidoza vulvo-vaginala, vaginita candidozica sau infectie vaginala. Aproximativ 75% dintre femei fac o infectie vaginala cel putin o data in viata. In 80-90% din cazuri, candidoza vulvovaginala este cauzata de o dezvoltarea excesiva a ciupercii Candida albicans. De obicei, infectiile cu Candida pot fi eliminate cu un tratament de scurta durata cu medicamente antifungice. Cu toate acestea, la persoanele cu SIDA sau alte boli care slabesc sistemul imunitar, infectiile cu Candida pot fi dificil de tratat si pot reveni dupa tratament. La persoanele cu un sistem imunitar slabit, candidoza poate pune viata in pericol in cazul in care trece in sange si se raspandeste la organele vitale.
Cisteste mai mult > Veneris.ro – Despre candidoza
Vezi si testul Veneris pentru depistarea infectiei cu Candida > Veneris.ro – Test de candidoza
Gardnerella vaginalis a fost descoperita si descrisa pentru prima data in 1955 de catre Gardner si Dukes. Vaginita bacteriana este caracterizata prin substituirea florei vaginale, dominate in mod normal de lactobacili, cu o flora complexa si abundenta de bacterii care se gasesc in mod normal in vagin. Gardnerella vaginalis este cea mai frecventa cauza de vaginita bacteriana la persoanele mature si active sexual. Simptomele constau in secretii abundente, cu miros neplacut, omogene, de culoare gri-alb. Bacteriile sunt, de asemenea, prezente la femeile fara infectii transmisibile sexual anterioare si de multe ori nu prezinta nici un simptom. Gardnerella vaginalis este o infectie bacteriana vaginala comuna care afecteaza trei din patru femei, cel putin o data in viata si, de obicei, insoteste fie candidoza, trichomoniaza sau infectii ale tractului urinar.
Gardnerella este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa, care au schimbat mai multi parteneri.
Citeste mai mult > Veneris.ro – Despre gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana)
Vezi si testul Veneris pentru depistarea Infectiei cu Gardnerella > Veneris.ro – Test de gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana)
Trichomonas vaginalis este un protozoar unicellular, cu o forma de trofozoit, care masoara 15 – 20 μm lungime, cu o forma ovalara cu 4 flageli liberi si unul recurent. Este un parazit mic, intalnit pe tot globul, in special in zonele unde educatia sexuala lipseste, fiind o boala cu transmitere sexuala.
Trichomonas vaginalis poate trai in interiorul uretrei masculine sau feminine si care poate deveni activ o data cu inceperea vietii sexuale. Barbatii prezinta rareori simptome, in schimb femeile se pot confrunta cu mancarime in jurul vaginului, secretie abundenta si disconfort in timpul actului sexual. Femeile infectate risca sa aiba nastere prematura si copil cu greutate mica la nastere. Infectia cu Trichomonas vaginalis (infectii vaginale) este transmisibila sexual, de aceea se recomanda testarea ambilor parteneri.
Citeste mai mult > Veneris.ro – Despre trichomonas vaginalis
Vezi si testul pentru depistarea Infectiei cu Trichomonas > Veneris.ro – Test pentru depistarea infectiei cu Trichomonas
– Nevoia de a urina des;
– Dureri si discomfort in timpul urinrii;
– Dureri in zona inferioara a bazinetului;
– Dureri lombare;
– Miros neplacut a urinei.
– Durere si/sau disconfort in timpul actului sexual;
– Modificarea secretiilor vaginale. Acestea devin mai abundente, de o culoare verde-galbuie, cu un miros neplacut si de o consistenta crescuta;
– Roseata, uscaciune, arsura si mancarime in zona vaginului.
– Secretii vaginale anormale, omogene, de culoare galbui-cenusie, avand un miros neplacut. Mirosul neplacut este, poate, caracteristica cea mai evidenta a unei infectii cu Gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana);
– Inrosirea si umflarea vulvei;
– Mancarimi;
– Dureri;
– Secretii vaginale anormale, abundente, de culoare verde-cenusiu sau galbui;
– Mancarime;
– Disconfort;
– Miros neplacut;
– Dureri in timpul actului sexual;
– Urinari frecvente;
– Dureri in timpul urinarii;
– Roseate;
Metoda obisnuita de diagnosticare infectii genitale presupune vizita la medicul de familie/ginecolog/urolog, prelevarea de secretii vaginale si analiza acestora in laboratoare specializate.
Anul 2014 a adus o metoda noua si binevenita de testare a infectiilor genitale: Veneris – unica gama completa de teste rapide pentru depistarea infectiilor genitale si a celor cu transmitere sexuala. Testul Veneris se face simplu, prin testarea unei mostre de urina, in intimitatea caminului iar rezultatul il afli in cateva minute, avand o precizie de peste 98,7%
Infectii genitale si infectiile cu transmitere sexuala, sunt principalele cauze pentru care femeile viziteaza medicul ginecolog. Chiar daca unele sunt dezvoltate de organism, actual sexual protejat cu prezervativ scad sansele infectiei si transmiterii bolii.