Simptome intime neplăcute? Testează-te acasă!
S-a intamplat sa faci sex neprotejat dupa o petrecere cu mult alcool? E cazul sa faci un test pentru bolile cu transmitere sexuala (BTS). Chiar daca iti spui ca tie nu ti se poate intampla, orice partida de sex cu un partener nou in care nu te-ai protejat reprezinta un risc foarte mare pentru contractarea BTS; si nimeni nu poate fi exclus. Pentru ca rezultatul testului sa fie cat mai aproape de realitate, este necesar sa cunosti perioada de incubatie a unei boli cu transmitere sexuala; astfel incat sa stii care este momentul in care testarea poate fi efectuata.
Momentul in care poti face un test pentru BTS variaza de la un tip de infectie la altul, datorita perioadei diferite de incubatie; dar si reactivitatii individuale. Fiecare infectie necesita un timp variabil pentru ca agentul patogen sa se multiplice si sa poata fi identificat prin testare. Mai jos, gasesti un ghid al perioadelor de incubatie al celor mai frecvente boli cu transmitere sexuala, asa cum au fost ele stabilite de catre specialisti:
Perioada de incubatie: 24 ore – 5 zile. Ca sa fii sigur ca obtii un rezultat corect, efectueaza testul pentru Chlamydia la 5 zile dupa contactul sexual neprotejat.
Testarea se reface la 2 saptamani dupa incheierea tratamentului; pentru a ne asigura ca bacteria nu mai exista in organism.
Perioada de incubatie: 2-6 zile. Ca sa fii sigur ca obtii un rezultat corect, efectueaza testul pentru Gonoree la 6 zile dupa contactul sexual neprotejat.
Testarea se reface la 2 saptamani dupa incheierea tratamentului.
Perioada de incubatie: 3-6 saptamani. Daca vrei sa obtii un rezultat corect, fa-ti un test pentru Sifilis dupa contactul sexual neprotejat.
O testare de control se va face la 3 luni dupa tratament.
Perioada de incubatie: 2-7 saptamani; in medie, virusul hepatitei A are o perioda de incubatie de 28 de zile.
Reluarea testarii nu este necesara, deoarece este vorba de un virus, iar acesta ramane in organismul uman pe durata intregii vieti.
Perioada de incubatie: 6 saptamani.
In anumite cazuri, virusul hepatitei B poate fi detectat si la 3 saptamani de la expunere, dar, pentru acuratetea rezultatelor, este recomandabil sa se faca testarea la 6 saptamani.
Ca si in cazul hepatitei A, testarea de control nu este necesara.
Perioada de incubatie: 4-6 saptamani.
Daca primul rezultat este negativ, se va reface testul la intervale regulate, mai ales pentru cei care au frecvente contacte sexuale neprotejate, inclusiv oral.
Perioada de incubatie: 4-6 saptamani.
Chiar daca primul rezultat este negativ, este recomandabila refacerea testului la 3 luni pentru a confirma rezultatul initial.
Perioada de incubatie: 1-3 luni.
Retestarea nu este necesara, deoarece virusul ramane in organism pentru toata viata. Tratamentul este obligatoriu in cazul unui test HIV pozitiv.
HIV (ARN, test cantitativ pentru detectare precoce)
Perioada de incubatie: 9-11 zile.
Retestarea nu este necesara, deoarece virusul ramane in organism pentru toata viata. Tratamentul este obligatoriu in cazul unui test HIV pozitiv.
Perioada de incubatie a agentului patogen este cuprinsa intre 2 și 38 de zile. Testeza-te pentru Tricomoniaza cat mai frecvent.
Sanatatea vietii tale sexuale depinde in mare masura de cat de informat esti. Doar pentru ca nu au aparut simptomele dupa perioada de incubatie, nu inseamna ca boala nu s-a instalat; multe cazuri pot fi asimptomatice sau pot avea simptome nespecifice. Protejeaza-te, evita comportamentul riscant si testeaza-te pentru BTS de cate ori exista un risc. Preventia BTS este singura cale prin care numarul celor infectati poate sa scada; iar potentialul de transmitere a bolii sa se reduca drastic.
La final, este esential sa retinem ca, in timpul perioadei de incubatie (intervalul de timp pana la momentul aparitiei simptomelor), o persoana infectata poate transmite boala la fel de ușor ca in cazul in care aceasta se manifesta.