Simptome intime neplăcute? Testează-te acasă!
Intr-o lume in care viata se desfasoara parca pe fast-forward, tinerii isi incep viata sexuala tot mai devreme; si nu de putine ori grija pentru sanatatea intima ramane plan secund (afectiuni intime afecteaza pe toata lumea). Vor sa dea frau liber emotiilor si se lasa purtati de val. Vor sa guste viata fara inhibitii; si, cu mintea in al noualea cer fiind, uita ca pot sa apara consecinte nedorite.
Foarte multi au prima experienta sexuala fara a fi pregatiti din punct de vedere emotional si de multe ori uita sa se protejeze si nu constientizeaza riscurile la care se expun. Prea putin informati, presati de cercul de prieteni, din curiozitate si bineinteles “incurajati” de hormoni, adolescentii si tinerii cedeaza dorintelor si ignora riscurile. Pentru ca sunt tineri, sunt frumosi, vor sa fie liberi, sunt nerabdatori sa incerce lucru noi si pentru ca, asa cum cei mai multi dintre ei cred, lor nu li se poate intampla.
Statistica, insa, nu e de partea lor: 1 din 4 tineri se confrunta cu o infectie sexuala. Cauzele sunt diverse. De exemplu, inceperea vietii sexuale afecteaza flora vaginala, favorizand ulterior aparitia unor infectii intime. Totodata, probabilitatea de a se confrunta cu astfel de afectiuni creste in cazul celor care schimba des partenerul si nu folosesc prezervativul.
Dintre tinerii care au folosit prezervativul la primul contact sexual, 70% l-au folosit pentru a evita o sarcina nedorita si doar jumatate s-au gandit la prevenirea unor afectiuni intime. Tinerii isi doresc in primul rand “sa se protejeze” de sarcina, frica de a deveni parinti la o varsta frageda fiind pentru ei cea mai apasatoare grija.
Astfel, nu putini sunt cei care cred ca e safe daca ea foloseste pilulele contraceptive. Din pacate, asta nu-i scapa de riscul imbolnavirii. Dimpotriva, tinerele care iau pilule “dupa ureche”, fara a consulta un medic specialist, sunt predispuse la dezechilibre hormonale, probleme de imunitate si o vulnerabilitate sporita in fata infectiilor intime.
Segmentul de varsta 15-24 de ani este cel mai predispus la afectiuni genitale. Debutul vietii sexuale poate reprezenta un moment de risc pentru aparitia unor infectii intime, mai ales in conditiile in care cercetarile atesta ca 27% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala declara ca nu au folosit prezervativul la primul contact sexual.
Cum se explica aceasta atitudine in ce priveste relatiile intime: 32% dintre ei au motivat ca a fost ceva neprevazut, 29% au spus ca au avut incredere in partener, iar 15% (un procent destul de ingrijorator) au spus ca nu s-au gandit sa foloseasca prezervativul. Totodata, peste 16% declara ca nu au folosit niciodata prezervativul; cu toate ca si-au inceput viata sexuala de ceva vreme. Acestia reprezinta un grup cu risc ridicat de contractare a infectiilor intime; intrucat acest comportament este cumulat cu tendinta de a avea relatii ocazionale.
Principalul motiv pentru care cei mai multi dintre tineri nu folosesc prezervativul ramane increderea in partener(a); 47% declarand acest lucru. In acelasi timp, anturajul reprezinta prima sursa de informare despre protectie si afectiuni intime. Internetul este urmatoarea sursa in care tinerii isi pun increderea; insa nu trebuie neglijat faptul ca deseori calitatea informatiilor disponibile online lasa de dorit.
Sfatul nostru pentru tineri: alegeti atent blogurile si publicatiile din care va informati; si nu neglijati simptomele atunci cand va confruntati cu un disconfort. Mai mult decat atat, recomandam testarea in mod constant pentru a pastra controlul asupra sanatatii intime. Multe persoane sunt asimptomatice, iar afectiunile intime descoperite tarziu se trateaza mai greu si pot duce la complicatii.
Pe Veneris.ro veti gasi mereu articole medicale cu informatii bine documentate, verificate, precum si teste rapide pentru depistarea infectiilor intime, care pot fi facute in intimitatea caminului si au un pret accesibil. Pentru ca voi sa va bucurati in mod sanatos de cei mai frumosi ani.